It was so rainy last Wed that in Terry's absence Francesca was forced to cancel the weekly dig at the Orchard. Margaret and new boy Chris who had been allocated to go to Winnall on the same day to draw the area shown below, decided to change it and go there on the Thursday instead, which proved to be a fine day with just a few spots of rain now and then. 

winnall mill unloading area clean

This area near the wall was originally excavated back in 2015/16 when Terry labelled it the "Curve". Since then a set of very worn steps were discovered at the back (you can see the start of it in the photo below, off to the right) and, with the possibility of it being a cart turning area, it was renamed the Loading Bay. 

As the smaller area was nicely cleaned up for our recent Open Day it seemed the perfect opportunity to return to draw it. Carved out of the bedrock many years ago, the horizontal lines are natural, although the ones forming the wall do give the impression of being laid stone. Also the original tools marks are still visible!

It is quite a soft stone and as each year passes sadlyit erodes a bit more so that recording it, as seen below, is very important. Although it was nice and dry after all that rain, it was still tricky to draw and measuring it was difficult too. 

Margaret drawing unloading area

With no straight lines to work to and nowhere to fix a string line from which to take their measurements, Chris and Margaret had no choice but to use chalk lines for their points of reference. Quite a challenge! Also the area has since been further excavated so more of it is now exposed and the drawing done today of the original trench will need to be extended later. 

margaret and unloading area

Viewed from the above walkway, you can see where it steps down on the left and also on the far right (near tree roots!) see the beginning of the curved recess that houses the unusual sunken Cool House.

Go to Top